Fredagstipset vecka 34

Ok, gott folk: Här kommer Fredagstipset vecka 34 med sådant jag ägnat veckan åt att ta del av. Mest betydelsefullt har varit att läsa Roland Paulsens böcker och artiklar, som jag blivit djupt imponerad av och rekommenderar starkt!

En bok

Inte sedan Milleniumtrilogin har jag sträckläst en bok. Men nu har det hänt igen när jag sträckläst Roland Paulsens bok “Vi bara lyder. En bok om Arbetsförmedlingen”. Han har gjort en forskningsstudie om funktionell dumhet, direkt ute i AF:s verksamhet. Där överträffar absurditeten i handläggarnas vardag till och med Franz Kafka. Därför inser man ju hur monumentalt misslyckad arbetsmarknadspolitiken är när han intervjuar inte bara handläggare, utan även tidigare högsta chefer och f.d. arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Till de arbetslösa vill jag bara säga: Läs boken!

Meditation

Nu kan jag nog säga att meditation blivit min nya vana, särskilt efter att ha övervunnit de inledande svårigheterna med koncentrationen. Jag märker således att meditationen gör mig gott på ett plan som även har positiva effekter generellt på det jag ägnar mig åt. Min disciplin har blivit bättre, liksom de negativa tankelooparna försvinner lättare och håller sig borta om jag mediterar 10-20 minuter. Jag skriver lite mer i min artikel “Träna självdisciplin i 30 dagar och nå målen”.

Musik

Jag lyssnar på min absoluta favoritmusiker Brian Eno och hans album “Ambient 4: On Land” från 1982. Den skivan är kanske ambientmusikens genombrott. Här möter vi ett mycket suggestivt album som definitivt satte ambient musik på kartan. Här finns ett outtömligt “soundscape” för det undermedvetna att projicera sitt innehåll på. Musiken är både fast och flytande på ett sätt som jag tycker påminner om den ryske målaren Vasilij Kandinskys verk “Ryttaren” och “Murnau“.

"Ryttaren" av Vasilij Kandinsky. Bild i Fredagstipset vecka 34.
Ryttaren av Vasilij Kandinsky, (1911)

Vad jag lär mig

Vad lär jag mig? -Jo, jag har intresserat mig för det som kallas “högkänslig personlighet“. Egentligen började allt med ett skämt som sedan ledde till att jag kollade upp vad det var för något. Förvånande nog kände jag igen mig och där fanns även ett test man kunde göra. Mitt resultat passerade med råge gränsen för att vara en högkänslig person. Så därför försöker jag nu försöker sätta mig in i vad det kan få för betydelse, tex för min livsberättelse och erfarenheter jag gjort. Fredagstipset vecka 34 rekommenderar därför alla som känt sig som lite av outsiders att göra testet. Är du en högkänslig personlighet kan detta vara början till ett bättre liv, men som kan komma att kullkasta mycket av det du hittills trott och tänkt om dig själv.

Lämna ett svar