Min resa

Mikael Ström
Mikael Ström Foto: Noelle Axén Ström

Året 2018 var det mest omvälvande hittills i mitt liv. Då bestämde jag mig för att inte längre vilja vara anställd och istället driva mitt eget företag. Jag ville vända tillbaka till att hjälpa människor i förändring, istället för att tjäna pengar i byggindustrin. Min sambo och jag separerade efter 20 år tillsammans. Jag hade under ett decennium bara jobbat för pengarnas skull men jag märkte att det blev alltmer ohållbart. Jag kände mig till sist som om jag sålt min själ för pengar, för ett arbete som kändes mer och mer meningslöst.

Under lång tid hade en gnagande känsla vuxit fram om att göra något annat. Men det tog tid innan jag kunde formulera det i ord. Så småningom kunde jag ge uttryck för en vision om att förena mina yrkes- och livserfarenheter med mina nyvunna värderingar och min längtan efter ett rikare liv, emotionellt, spirituellt och socialt. Av olika skäl som jag inte rådde över, kom jag att lämna både mitt arbete och mitt förhållande sedan 20 år bakom mig.

Jag ville att allt varit med om och lärt mig under åren, skulle löpa ihop i en enda, gemensam punkt. Jag ville kunna använda mig av mina lärdomar från livets alla områden i min nästa yrkesroll, som jag visste måste handla om att hjälpa andra människor. Jag ville komma bort från en yrkesroll som definierades av “Göra”, till ett sätt att verka genom att “Vara.” Mina tidigare erfarenheter av att coacha människor, individuellt och i grupp lockade mig tillbaka. Den här gången har jag ännu mer erfarenheter och har lagt till en Livscoachutbildning i meritlistan utöver Certifierad Mental Tränare, Motivational Interviewing och föreläsare.

Min resa har gått från leda och tvivel, genom djupaste sorg och förtvivlan. Men genom att hålla fast vid drömmen om ett liv med mer kärlek, vänskap och livslust, är jag idag en helt annan person. Jag känner mig oändligt mycket rikare och sannare, är långt mer öppen med både tankar och känslor. Självklart finns det stunder med mer mörker men det är ok – det får också finnas där eftersom det är en del av livet. Men det hindrar inte mig att fortsätta gå på vägen mot ett ännu mer rikt och kärleksfullt liv – min väg.

Du har också en väg som är din. Den kan du bara finna inom dig, så du kan sluta leta utanför dig själv, där finns bara rollspel, krav och normer. Där hittar du inte din sanning. Det finns vinster i att vara sann mot sig själv som är så subtila att de inte låter sig uttryckas i ord. Men de genomsyrar allt du tänker, känner, hur du handlar och hur du möter människor och dig själv. När du når fram till din väg kommer du upptäcka det allt eftersom du går på din väg. Det är som att skala en lök. Du skalas av, skikt efter skikt tills du alltmer når fram till ditt sina jag.